Pihatalvikääriäinen Acleris variegana

Yleiskuvaus

Siipiväli 13–18 mm. Pää ja kaulus ruskeanmustat; keskiruumis ja siipikannet valkeat. Takaruumis valkeaho – ruskehtavanharmaa.

Etusiipien tyvipuolisko valkea, sen ulkoreuna terävärajainen, takareunan lähellä aaltoileva. Valkean alueen takareunassa suuri, tumma, epäsäännöllisen kolmikulmainen laikku, jonka sisällä siipitaitteessa on suuri, musta suomutupsu. Ulommainen puolisko tumma, okranruskea – tumman sinivioletti, siinä yksittäisiä vaaleampia, mutkaisia poikkijuovia ja lyhyitä, mustia juovia, varsinkin kärjen lähellä. Joskus tyvipuolisko lähes yksivärisen valkea ja ulommainen puolisko jokseenkin yksivärisen sinimusta. Takasiivet harmaat, niissä heikko verkkokuvio; ripset hiukan vaaleammat, niiden tyven lähellä tummempi jakoviiru.

Toukka 12–14 mm, kellertävänvihreä tai kalpeanvihreä; nystyrät ruumiin väriset tai vaaleammat; hengitysaukot punareunaiset. Pää ja niskakilpi kellertävän- tai vihertävänruskeat, päässä pistesilmien lähellä mustahkonruskea merkki sekä kuviot takakulmissa; peräkilpi vihreä; rintajalat kellertävänruskeat.

Kotelo 7,5–9 mm, punertavanruskea tai vaaleanruskea, pintarakenne hieno – kohtalaisen hieno. Siipisuonet heikot; sukaset pienet. Pää tylpän pyöristynyt sivulta katsottuna. Otsa heikosti kupumainen vatsapuolelta katsottuna. Clypeus takaa heikosti ja melko pitkittäisesti ryppyinen, myös meso- ja metanotumissa heikkoja ryppyjä. Imukärsä korkeintaan 2 x pitempi kuin labium. Koiraan ja myös naaraan tuntosarvet ulottuvat keskijalkojen kärkien tasalle tai ylittävät sen. Etureidet keskenään rajakkain hiukan pitemmän matkan kuin niiden leveys siinä kohtaa. Etujalat keskilonkkien kanssa rajakkain 2–4 kertaa pitemmän matkan kuin keskijalat. Etusiipi ei kovera ennen kärkeä. Jaokkeen A2 kaudaalirivissä n. 10 piikkiä D2-sukasten välissä. Jaokkeiden A4–A5 tyvirivissä 3–5 piikkiä ja kaudaalirivissä 9–14 piikkiä D-sukasten välissä. A8:n kaudaalirivin piikit koiraalla vahvemmat kuin naaraalla, jolta ne voivat lähes puuttua. Kremaster lyhyt ja leveä, sen kulmat pidentyneet teräviksi hampaiksi.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Acleris variegana
Auktorit
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Yleiskieliset nimet
  • pihatalvikääriäinen (suomi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.60024
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Julkaistu tieto Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • Vakiintunut
  • Yleinen
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2019 LC – Elinvoimaiset
  • 2010 LC – Elinvoimaiset
Asiantuntijat
  • Lauri Kaila
  • Marko Mutanen
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
  • Perhoset
  • Pikkuperhoset