Koverotalvikääriäinen Acleris emargana

Yleiskuvaus

Siipiväli 17–25 mm. Etusiipien etureunassa leveä sisenemä, jonka syvyys vaihtelee, mutta on tavallisesti syvempi kuin lovitalvikääriäisellä (A. effractana). Tyyppimuodon pohjaväri kellanokra, siinä verkkokuvio. Keskivyö sisäpuolelta teräväreunainen, muuttuu ulospäin varjomaiseksi, yhtyy epäselvään laikkuun kärjen lähellä. Takasiivet harmahtavanvalkeat, lähes läpikuultavat, niissä heikko verkkokuvio, varsinkin ulko-osassa. Yleisimmällä muodolla kuviot ovat epäselvät, pohjaväri okra, harmaakehnäinen paitsi takakulman alueella. Tämä muoto muistuttaa paljon lovitalvikääriäistä. Sillä on ryhmiä pystyjä suomuja siiven tyvipuoliskossa, mutta nämä ovat valkeahkoja, eivät mustia kuten lovitalvikääriäisellä.

Toukka –15 mm, kirkkaanvihreä – vaaleanvihreä; nystyrät ruumiin väriset; selkäjuova tummempi. Pää vihertävänruskea tai ruskehtavankeltainen; niska- ja peräkilpi vaalean- tai kellertävänvihreät; peräkammassa kuusi piikkiä; rintajalat vaaleanvihreät.

Kotelo 8,5–10,5 mm, vaaleanruskea tai punertavanruskea, keskiruumis kiiltävä, takaruumis himmeä. Pintarakenne kohtalaisen hieno, pää ja keskiruumis paikoin ryppyiset. Siipisuonet vahvasti kohollaan; sukaset selvät. Otsa litteän pyöristynyt vatsapuolelta katsottuna, myös litteä ilman selviä sivureunuksia selkäpuolelta katsottuna. Labium tyvestä karkean nystyinen. Koiraan tuntosarvet ulottuvat tai hiukan ylittävät takajalkojen kärkiosan tyven, naaraan tuntosarvet lyhyemmät, mutta selvästi ylittävät keskijalat. Etujalat keskilonkkien kanssa rajakkain lähes yhtä pitkän matkan kuin keskijalat. Kremaster korkeintaan heikosti poikkiharjanteinen takaa katsottuna, sen kulmat pidentyneet teräviksi hampaiksi.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Acleris emargana
Auktorit
(Fabricius, 1775)
Yleiskieliset nimet
  • koverotalvikääriäinen (suomi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.60018
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Julkaistu tieto Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • Vakiintunut
  • Yleinen
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2019 LC – Elinvoimaiset
  • 2010 LC – Elinvoimaiset
Asiantuntijat
  • Lauri Kaila
  • Marko Mutanen
Eliöryhmät
  • Pikkuperhoset